Terrassa presenta l’Associació de Municipis per l’energia pública

La iniciativa promourà el canvi cap a la sobirania energètica i la producció d’energia plenament renovables des del municipalisme. Més de 40 municipis formen part de l’AMEP.

Terrassa presenta l’inici del procés per constituir l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), una entitat que tindrà per objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, i també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos.

El primer pas ha estat elaborar un protocol que regula el marc de col·laboració entre els 47 ajuntaments i 2 entitats que han rubricat el document que contempla crear una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestió pública de l’energia. “Encetem, des del municipalisme, la lluita per la transició i democratització energètica”, explica el regidor de Medi Ambient, Carles Caballero, durant la roda de premsa de presentació del l’associació.

El model energètic actual genera grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut que, en el context actual d’emergència climàtica, cal modificar per anar cap a una transició energètica que requereix una profunda reforma del model de distribució d’energia elèctrica i on els Ajuntaments són part fonamental. En aquest sentit Caballero ha afegit que l’Ajuntament “és conscient que moltes competències d’energia passen per decisions estatals. Però l’AMEP esdevindrà un lobby que representarà el municipalisme, un marc de treball per desenvolupar iniciatives transformadores del model energètic”.

La ciutat de Terrassa defesa aquest canvi i lidera la constitució d’aquesta entitat, amb els treballs preparatoris per a la seva creació, assessorant els municipis que es vulguin adherir i assumint el control i la gestió de l’Associació, fins que aquesta disposi de recursos propis. “Tenim davant l’últim oligopoli franquista. Ningú va dir que fos fàcil, però per caminar cal un primer pas. Avui el fem”, afegeix Caballero.

Actualment formen part de l’Associació les quatre capitals catalanes: Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona i 24 municipis de la província de Barcelona; 10 de la província de Girona, 8 de Lleida i 5 de Tarragona més dues entitats.

La importància de la creació de l’Associació de Municipis per l’Energia Pública

A més, durant la presentació s’ha donat importància a la creació d’aquesta associació per adoptar mesures que afavoreixin la municipalització de les xarxes d’electricitat, com ja es fa a altres països europeus. En aquest sentit, la intenció és utilitzar la força del municipalisme per assegurar una transició energètica eficaç i eficient amb el màxim benefici pel planeta i per la societat que representen els municipis, i promoure l’energia verda, local, justa, participada i estalviada.

Alhora, aquest nou model ha de permetre també un repartiment diferent dels beneficis que genera el sistema, incrementant els ingressos municipals que al final reverteixen en una transició energètica sostenible i justa.

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *