Terrassa recupera la memòria històrica de les víctimes del feixisme

Terrassa és pionera en la recuperació de la memòria de les gairebé 4.000 víctimes del feixisme al municipi amb la publicació d’una llista oberta i oficial de les persones represaliades

Avui, 15 d’octubre, fa 80 anys de l’afusellament del President Lluís Companys a Barcelona, al Castell de Montjuïc. En la seva memòria el dia d’avui es va establir com el Dia Nacional en Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista. És per aquest motiu que l’Ajuntament de Terrassa, de la mà de la regidora de memòria històrica, Ona Martínez, han presentat avui el llistat de les gairebé 4.000 persones represaliades pel feixisme a Terrassa.

Per la regidora de memòria històrica la publicació del llistat de víctimes del feixisme “és un acte de memòria i de justícia absolutament imprescindible. Un deute que tenia pendent l’Ajuntament”. Segons Martínez, “anem 40 anys tard com a institució, que en són molts, i no en podien passar més”.

El llistat presentat avui situa a Terrassa com a ciutat pionera del nostre país posant un llistat de totes les víctimes amb dades obertes a l’abast de tothom. El llistat s’ha pogut publicar gràcies a la feina feta per historiadors i historiadores locals que des de fa anys han treballat en aquest projecte, i també gràcies a la feina de recerca del CEHT i de l’Arxiu Històric de Terrassa i completant la que es va presentar al maig dels 68 deportats terrassencs als camps nazis, en col·laboració amb l’Amical de Mauthausen.

Martínez ha volgut destacar que el llistat que es presenta avui “és una primera passa cap a la recuperació de la memòria d’aquestes persones a la nostra ciutat”. Alhora, l’Ajuntament vol que sigui “el preludi d’un homenatge que la ciutat encara els hi deu als que s’hi van deixar la pell pels nostres drets, la llibertat i la democràcia”, explica la regidora.

“La memòria col·lectiva no la podem perdre mai. És una pedra fonamental per poder construir el present republicanament, des de la consciència d’on venim i recuperant la memòria democràtica que ens precedeix”, finalitza Ona Martínez.

El llistat de víctimes feixisme el podreu trobar als següents enllaços:

80 anys sense Lluís Companys

D’altra banda, Esquerra Republicana i Jovent Republicà han volgut fer un acte commemoratiu pel 80è aniversari de l’afusellament del President Lluís Companys a la Plaça Lluís Companys a les sis del matí. L’acte ha comptat amb una breu representació de Jovent Republicà i Esquerra Terrassa per complir amb les mesures sanitàries establertes per les autoritats per fer front a la Covid-19 i amb parlaments de Montse Font, secretària adjunta a la presidència, Bernat Pizà, historiador i membre de Jovent Republicà, i Ona Martínez, regidora de memòria històrica a l’Ajuntament de Terrassa.

D’esquerra a dreta: Ona Martínez, Montse Font, Bernat Pizà, Xènia Albà i Mercè Espasa.

En aquest sentit, Pizà ha dit que des d’Esquerra fa anys que es demana “la nul·litat del judici i que l’Estat demani perdó pel crim que s’havia comès contra el President Companys, ja que seria una forma simbòlica de demanar perdó i rendir comptes amb el passat com han fet altres democràcies occidentals”.

Per la seva part, Ona Martínez, ha dit que “no s’ha fet ni s’ha recuperat la memòria democràtica com s’hauria d’haver fet en un Estat de normalitat democràtica”. Per la regidora de memòria històrica, és important recuperar-la per “connectar passat i present i, analitzar sobretot el present amb una mirada crítica i saber què hem de canviar encara avui en dia”.

Ona Martínez també ha assegurat que des de l’Ajuntament de Terrassa la recuperació de la memòria de les víctimes del feixisme terrassenques ha sigut una prioritat per la institució. A més considera que ja s’anava tard amb la recuperació de la memòria històrica i per això s’havia de presentar el llistat de les víctimes del feixisme com a acte de “memòria, de dignitat i de justícia per als qui ens han precedit”.  

Xènia Albà i Mercè Espasa fent l’ofrena floral al monument de la Plaça Lluís Companys a Terrassa.

Un cop acabats els parlaments, Xènia Albà, presidenta d’Esquerra Republicana Terrassa, i Mercè Espasa, portaveu de Jovent Republicà Terrassa, han fet l’ofrena floral al monument Lluís Companys. Finalment, Jovent Republicà a llençat salves com a homenatge a l’afusellament del President Lluís Companys.

Podeu veure el vídeo de l’acte en aquest enllaç.

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *