Terrassa publica el cost humà de la Guerra Civil a la ciutat

Ona Martínez: “L’Ajuntament de Terrassa fem una nova passa en l’exercici de recuperació de la memòria històrica, absolutament compromesos amb el deure que tenim de justícia, dignitat i reparació per la societat”.

L’Ajuntament de Terrassa publica l’estudi El cost humà de la Guerra Civil a Terrassa (1936-1939) coincidint amb el dia en què es commemora l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat de Terrassa el 26 de gener de 1939, i presenta també, la primera actualització de les llistes de víctimes terrassenques del feixisme que es va publicar el passat 15 d’octubre del 2020. “Fem una nova passa en l’exercici de recuperació de la memòria històrica i complim amb el deure de l’Ajuntament de justícia, dignitat i reparació per la societat”, explica Ona Martínez, regidora de Memòria Històrica.

La llista consta de 1.177 persones (desglossat al següent quadre). La llista es publica en format de dades obertes i accés lliure i d’aquesta manera, l’Ajuntament de Terrassa vincula aquesta publicació a la dinàmica d’obertura permanent de dades que disposen les administracions públiques perquè siguin font de coneixement i evolució social positiva.

A més, l’Ajuntament ha presentat també la nova llista revisada de les víctimes de la dictadura i la repressió franquista, presentada inicialment el passat 15 d’octubre, amb un número més acurat de 3.571 persones. S’ha netejat duplicacions i s’ha incorporat noms que ens han facilitat alguns ciutadans. Les feines han anat a càrrec de l’Arxiu Històric Municipal i el compromís de l’Ajuntament és el de fer les actualitzacions trimestralment.

La regidora Ona Martínez ha assegurat que s’ha establert un grup de treball permanent entre l’Arxiu Històric de l’Ajuntament i el Centre d’Estudis Històrics de Terrassa (CEHT) per a treballar en profunditat les llistes publicades, millorar-les i començar el buidatge de les fonts inèdites.

A la presentació també han participat el director de l’Arxiu Històric, Joan Soler, i l’historiador i autor de la investigació Cost humà de la guerra, Josep Lluís Lacueva, que han mostrat el seu compromís en seguir treballant per complir amb aquest acte de justícia i memòria per la ciutat. Per la seva banda, Lacueva ha donat les gràcies a l’Ajuntament per “col·laborar en obrir portes al coneixement històric, possibilitant que la memòria obri expedients que la història moltes vegades dona per arxivats”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *