Terrassa vol ser pionera en la creació de comunitats energètiques

Esquerra Republicana es comprometa desenvolupar un Pacte Nacional per la transició energètica i una llei per la promoció d’energia 100% renovable i donarà suport a les iniciatives municipals en aquest àmbit.

Carles Caballero: « Treballem per ser pioners en la creació de comunitats energètiques, però la llei espanyola encara no n’ha desenvolupat el reglament».

Montse Font: «Des d’Esquerra volem impulsar la llei de transició energètica que promogui el model 100% renovable democràtic i sostenible»

El regidor d’Urbanisme, Medi Ambient i Energia de l’Ajuntament de Terrassa, Carles Caballero, acompanyat per la candidata terrassenca, Montse Font, i el candidat comarcal, Juli Fernández, visiten el Centre Cívic de Francesc Macià de Terrassa, el primer de la ciutat en què l’Ajuntament va instal·lar plaques fotovoltaiques, per explicar el que s’està fent des de l’Ajuntament respecte a la transició energètica i les propostes que presenta Esquerra Republicana en el seu programa electoral per les eleccions del proper 14 de febrer.

En aquest sentit l’Ajuntament de Terrassa ha instal·lat més de 1.500 plaques fotovoltaiques en 13 edificis municipals , el primer dels quals, el Centre Cívic Francesc Macià. Les plaques generen energia renovable, produeixen cada any prop d’un milió de quilovats-hora i redueixen les emissions de CO2 en més de 300 tones. Aquesta energia equival al consum elèctric que, durant 12 mesos, poden generar 300 habitatges.

Un dels objectius de l’equip de govern és el d’impulsar aquesta transició cap a un model més sostenible, ampliant la xarxa d’instal·lacions fotovoltaiques i fent una aposta clara amb les energies renovables en el marc de la Revolució Verda. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero ha explicat que «treballem per ser pioners en la creació de comunitats energètiques, però la llei espanyola encara no n’ha desenvolupat el reglament».

Caballero afirma que treballar en la creació de comunitats energètiques els permetrà abastir veïns i veïnes o entitats a partir dels excedents de producció dels equips municipals. Entre les mesures que l’Ajuntament pretén prendre en els pròxims anys hi ha el desplegament de la xarxa de carregadors elèctrics, la substitució de tota la flota municipal de vehicles que encara van am combustibles fòssils, treballar en un nou pla de vehicle elèctric i en una ordenança d’edificació que contempli bonificacions en funció del nivell de despesa de les edificacions. A més, l’Ajuntament de Terrassa va signar el primer conveni de col·laboració del país amb Cecot Renovables per afavorir la transició energètica a les empreses. «Quan Esquerra Republicana governa la transició energètica avança», apunta Caballero.

D’altra banda, la candidata al Parlament de Catalunya terrassenca, Montse Font, ha explicat que es vol «impulsar la llei de transició energètica que promogui el model 100% renovable democràtic i sostenible». Alhora, des d’Esquerra Republicana es vol maximitzar les fonts d’energia renovable autòctones i per això des de Terrassa «s’impulsen les comunitats energètiques com estratègia per fomentar l’autoconsum col·lectiu, reduir despeses i facilitar la implantació de projectes per a l’ús privat», explica Montse Font. «Democratitzar l’energia i fomentar la participació empoderant la ciutadania per fer possible el canvi», sentencia Font.

Per la seva banda el candidat del Vallès Occidental, Juli Fernández, ha explicat la proposta que Esquerra Republicana presenta en el seu programa electoral. I és que si Esquerra arriba al govern de la Generalitat impulsarà un Pacte Nacional per la Transició Energètica per a un model energètic 100% renovable, de quilòmetre zero, democràtic i lliure d’oligopolis, i una conselleria específica per a l’emergència climàtica. «un dels vuit compromisos d’Esquerra Republicana per a la reconstrucció del país després del sotrac de la Covid-19 és la transició ecològica i la lluita contra l’emergència climàtica en cohesió territorial. Hem de fer front a l’emergència climàtica treballant de manera coordinada i transversal per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 de Nacions unides, amb un canvi de model energètic més just i verd amb un horitzó proper del 100% d’energia renovable», ha explicat Fernández.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *