Terrassa presenta el segon congrés Dones, Ciència i Tecnologia

El congrés tindrà lloc el 25 i 26 de març i vol fomentar l’accés i la participació de les nenes, noies i dones en els àmbits científics i tecnològics i integrar la perspectiva e gènere en totes les esferes de l’àmbit acadèmic i educatiu

Pep Forn: «Hem de visibilitzar les dones científiques i generar lideratges femenins i feministes. Cal caminar cap a un canvi de model capaç d’integrar la perspectiva de gènere en totes les esferes de la vida».

L’Ajuntament de Terrassa ha presentat avui el segon Congrés Dones, Ciència i Tecnologia que tindrà lloc, principalment en virtual, els dies 25 i 26 de març. El Congrés que es va celebrar per primera vegada l’any 2019 vol contribuir a visibilitzar i posar en valor les aportacions de dones que treballen en diferents disciplines dels àmbits de la ciència i la tecnologia, i especialment d’aquelles escoles presents al campus de Terrassa Universitària. Així mateix, el Congrés pretén fomentar l’accés i la participació de les nens, noies i dones en els àmbits científics i tecnològics i integrar la perspectiva de gènere en totes les esferes de l’àmbit acadèmic i educatiu. «El futur serà femení o no serà, d’aquí la importància de posar a l’abast de les noves generacions el treball i el paper que les dones han desenvolupat al llarg de la història en els diferents àmbits de la Ciència o la Tecnologia. Només cal preguntar-se on seríem avui i quin món tindríem sense la feina que elles van desenvolupar», explicar el regidor d’Universitats, Pep Forn.

L’Ajuntament, a través de les regidories de Polítiques de Gènere i d’Universitats, juntament amb les professores dels centres universitaris del Campus Terrassa, amb aquest segon congrés, volen posar de manifest la necessitat de seguir fomentant la participació de les dones en ciència i tecnologia i amb l’objectiu de disminuir la bretxa que hi ha actualment. És per aquest motiu que el Congrés serà concebut com «un espai obert i accessible a tota la ciutadania, allunyat de l’àmbit més academicista amb l’objectiu de poder fer arribar els seus continguts a tothom», explica Forn.

Enguany el programa del Congrés s’ha estructurat en tres grans àmbits que són: la salut, la ciència i la tecnologia i la divulgació i la comunicació. La preparació del congrés, a més, s’ha hagut de fer una situació excepcional provocada per la Covid-19 que alhora ha provocat una crisi sanitària, social i econòmica que ha canviat el món i ha afectat a tots els sectors de la societat. «Aquesta situació de crisi ha posat de relleu la vulnerabilitat que pateixen les dones pel simple fet de ser-ho. L’arribada de la pandèmia ha agreujat les desigualtats a causa de la pèrdua de molts llocs de treball, especialment entre el col·lectiu femení, o l’augment de les càrregues per tenir cura de la família i conciliar el teletreball, unes càrregues en moltes ocasions desproporcionades», explica Forn. En aquest sentit el regidor d’Universitats ha assegurat que segons dades d’un informe del ministeri d’igualtat, la producció científica durant aquests mesos de confinament, un context que s’entén prolífic per aquest tipus d’investigacions, els científics homes han augmentat un 50% la seva producció, mentre que s’ha reduït en un 50% entre les dones científiques.

«Mitjançant iniciatives com aquest Congrés, facilitant l’accés del talent femení a les beques de recerca o visibilitzant aquestes dones posant els seus noms a places i carrer entre altres iniciatives, continuem treballant en la línia de mostrar el treball i el paper que les dones han desenvolupat al llarg de la història en aquests àmbits i complim amb els objectius: visibilitzar les dones científiques i generar lideratges femenins i feministes», explica Forn. En aquest sentit, el regidor d’universitats ha afegit que «cal caminar cap a un canvi de model capaç d’integrar la perspectiva de gènere en totes les esferes de la vida».

El Congrés de Dones, Ciència i Tecnologia – WSCITECH21 s’ha presentant aquest dijous 11 de març en una roda de premsa a l’Ajuntament de Terrassa en què han participat el regidor d’Universitats, Pep Forn, la regidora del Servei de Polítiques de Gènere i Tinent d’alcalde de Promoció econòmica i projecció de la ciutat, Núria Marín, la membre del comitè organitzador i representant de la UPC, Núria Salán, i la directora de l’EUIT, Montse Comellas.Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *