És justícia de gènere

Fa pocs dies vam celebrar el segon Congrés de Dones, Ciència i Tecnologia que us convido a veure en diferit a través del Canal de Youtube de l’Ajuntament de Terrassa. I convido especialment els homes i les persones joves perquè tenim molta feina a fer i l’hem de fer entre totes i tots. Hem de fer pedagogia, perquè els esteroptips i rols de gènere són una construcció social i perquè l’educació és fonamental per realitzar un canvi sociocultural en l’elecció d’estudis tecnològics i en tots els àmbits de la vida.

Us recomano especialment la conferència «la perspectiva de gènere en la docència de la física», de la professora Encina Calvo, o bé, «la relativitat de la teoria androcèntrica (E0mc2) (Equitat=massa crítica x consciència al quadrat)», del professor Miguel Lorente, de la Universidad de Granada.

Hem de ser conscients que hem estat educats en una societat i cultura androcèntriques, tenim trets masclistes i, d’això, n’hem de prendre coneixement per tal de despertar d’aquesta letargia per continuar transformant la nostra societat i fer-la més justa i equitativa. Precisament, la nova masculinitat passa per aquí, per escoltar, per aprendre, per voler ser-hi, per voler fer, perquè si al món som el 50% homes i el 50% dones és de justícia de gènere aconseguir la representativitat paritària. I si fos a la inversa?

Tots els àmbits de la vida han d’estar pensats, analitzats i dissenyats des de la perspectiva de gènere perquè és l’única manera de millorar el nostre dia a dia, a la feina, en l’entorn familiar i en el lleure. Per això, des de l’Ajuntament de Terrassa continuem treballant per implementar polítiques que fomentin el lideratge feminista, amb voluntat de transformació, on les dones i els homes puguin estar representants de forma paritària perquè puguin aportar valors i diàleg. Volem apropar el WSCITECH-Dones, Ciència i Tecnologia- a les escoles, al sector empresarial i universitari. Només així aconseguirem construir un món millor.

Mitjançant iniciatives com aquest congrés. Facilitant l’accés del talent femení a les beques de recerca o visibilitzant aquestes dones posant els seus noms a places i carrers (Hedy Lamarr), entre altres iniciatives, posem a l’abast de les noves generacions el treball i el paper que les dones han desenvolupat al llarg de la història en els diferents àmbits de la ciència o la tecnologia. Perquè on seríem avui sense la feina que elles van desenvolupar i desenvolupen? Tenim molta feina a fer i tots i totes hi tenim el nostre paper. Apunte-vos a l’agenda la propera cita, març del 2022, jornada interanual preparatòria de la 3a edició del congrés que tindrà lloc el març del 2023. El futur serà femení…, perquè és de justícia.

Pep Forn, Regidor d’Universitats a l’Ajuntament de Terrassa

Pep Forn

Regidor del Grup Municipal ERC-MES a l'Ajuntament de Terrassa. Responsable de l'Àrea de Cultura, Innovació i Projecció de la ciutat.

Latest posts by Pep Forn (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *