L’economia al servei de les necessitats de les persones

L’economia es defineix com “l’activitat humana que consisteix en la producció, distribució, intercanvi i consum de béns i serveis per satisfer les necessitats de les persones”

Pep Forn: “Sense persones no hi ha activitat i sense posar la vida al centre, l’economia perd el sentit”.

És important recordar l’essència de les coses per no confondre conceptes que ens allunyen de la realitat, com ara centrar l’economia només en conceptes com el mercat, els diners, els guanys, les balances i el creixement sense límit, oblidant el que és l’objectiu real, consistent a produir, distribuir i consumir per satisfer les nostres necessitats amb uns recursos finits.

És per això que la nostra preocupació, i el que ens ocupa, és com fem que l’activitat econòmica sigui cada cop més eficient, sense diferenciar entre eficiència econòmica, social i ambiental. Tota activitat econòmica que no equilibra bé els tres àmbits és una economia ineficient.

A més, cal recordar que l’activitat productiva no seria possible sense l’activitat reproductiva i aquest element no és menor, perquè forma part de les necessitats de les persones, de fet, és la gènesi. Sense persones no hi ha activitat i sense posar la vida al centre, l’economia perd el sentit.

Tenim grans reptes al davant. N’hi ha dos sobre els quals hi ha prou consens i que han de ser eixos centrals dels nostres esforços. Aquests són: aturar l’emergència climàtica resituant l’activitat als límits del planeta i reduir cada cop més les grans desigualtats socials.

Aquests i altres reptes formen part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i de l’agenda 2030, que ens encamina cap a la transició a un model econòmic i social més just, plural i eficient. Treballar per a aquests objectius comportarà que totes les actuacions i compromisos dels diferents governs, inclòs el nostre Ajuntament, estiguin alineades amb aquests reptes i així avançar per revertir aquesta situació i caminar cap al que anomenem la transició ecosocial.

Però els governs sols no ho podrem aconseguir. És per això que cal tornar a recordar l’essència dels conceptes i, en aquest cas, la importància de la democràcia i del poder de la ciutadana protagonista important d’aquesta transició de model.

Els fets individuals i col·lectius compten. És molt important com consumim i com produïm béns i serveis per poder revertir aquest canvi. No hi ha fórmules màgiques ni líders que ho solucionin tot. En democràcia, entre totes ho fem tot, amb diferents rols, i entre totes decidim, sense que això suposi defugir de responsabilitats per part dels governs.

Per sort, a la nostra ciutat tenim molta ciutadania compromesa amb projectes que treballen i ajuden que la nostra ciutat sigui millor i també moltes empreses i entitats, que fan activitat econòmica, i que posen al centre les necessitats de les persones i el planeta. Són les empreses i entitats de l’Economia Social i Solidària, cooperatives, centres especials de treball, empreses d’inserció, mutualitats, associacions i fundacions, que ja es plantegen d’origen molts dels reptes dels ODS i que operen en sectors importants per a aquest canvi, com són, entre molts d’altres, les cures, l’ecologia, el transport, l’energia, l’habitatge, l’alimentació, la cultura… però també moltes empreses tradicionals i emergents que han adoptat aquests valors amb convenciment. Aquestes empreses no segreguen el valor econòmic del valor social, són empreses inclusives, sostenibles i amb ocupació estable i de qualitat.

Les botigues de barri que amb la seva presència ajuden a tramar la nostra ciutat, persones treballadores autònomes que són les nostres professionals de confiança, petites i mitjanes empreses que ens ajuden i que estan compromeses amb la nostra ciutat, perquè viuen i fan l’activitat aquí, reduint l’impacte ambiental i millorant l’impacte econòmic i social.

Des dels ajuntaments hem de respondre i resoldre directament els problemes de la ciutadania, tot i tenir uns pressupostos molt tensats i massa sovint insuficients. Per això cal valorar el fet de tenir aquests agents, que operen a la ciutat amb vocació de servei i compromís.

Són agents clau per continuar impulsant un model econòmic basat en una economia més justa i responsable que se centri a satisfer equitativament les necessitats econòmiques, socials i ambientals, i compromesa amb una ciutat que sigui habitable i que compti amb la dignitat de les nostres vides.

Durant aquests anys, els hem conegut i acompanyat i, sobretot, hem après molt d’elles. Aprofito per expressar el meu agraïment públicament perquè han ajudat a construir una ciutat millor i més pròspera, que aprofita les oportunitats i intenta no deixar ningú endarrere. I també aprofito per refermar el nostre compromís d’acompanyar-les en els seus projectes i en l’objectiu comú de fer créixer l’economia social i els seus valors a la nostra ciutat.

Pep Forn

Regidor del Grup Municipal ERC-MES a l'Ajuntament de Terrassa. Responsable de l'Àrea de Cultura, Innovació i Projecció de la ciutat.

Latest posts by Pep Forn (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *