Tornada a l’escola: seguretat, reducció de ràtios i mesures socials

Terrassa es prepara per l’inici del curs escolar el proper 13 de setembre amb noves adaptacions de les normes Covid de l’any passat

Teresa Ciurana: «Aquest és el curs de l’inici de la tarifació social a les escoles bressol municipals, el de servei de menjador per a tothom i el de l’inici de la ràtio 23 a les escoles primària i 22 als centres de màxima complexitat».

Terrassa es prepara per a l’inici del curs escolar el pròxim 13 de setembre. Per segona vegada la presència de la Covid-19 marcarà la tornada a les aules dels prop de quaranta mil infants de la ciutat , que hauran de tornar a les aules amb mascareta però amb l’esperança que les noves adaptacions de les normes sanitàries davant la pandèmia puguin anar disminuint durant el curs. L’Ajuntament de Terrassa, com cada any, ha preparat un dispositiu especial per facilitat la mobilitat i garantir els seus desplaçaments, enguany, de nou, condicionat per les mesures de seguretat, prevenció i higiene provocades per la situació d’emergència sanitària del coronavirus.

Com a novetats destacades d’aquest nou curs, la regidora d’educació al consistori, Teresa Ciurana, recorda «aquest és el curs de l’inici de la Tarifació Social a les escoles bressol municipals, un procés de dos anys que seguirem de molt a prop per anar introduint les millores i les correccions que siguin necessàries». En aquest sentit, Ciurana afirma que «s’ha recuperat la matrícula, que havia baixat el curs passat, i s’han omplert gairebé totes les places, i a més, amb més jornades senceres i menys mitges jornades. Creiem que això obeeix a dues coses. D’una banda la nova tarifació social, que comença aquest curs i que suposarà rebaixes importants per a moltes famílies, i d’altra banda una certa recuperació de la confiança de les famílies per la millora de la situació sanitària i el bon funcionament del curs passat».

Aquest curs també s’inicia la ràtio 23 a les escoles de primària i 22 als Centres de Màxima Complexitat per evitar tancar línies de P3 degut a la baixa natalitat.

Aquest també serà el primer curs on s’oferirà el servei de menjador a tots els infants que s’hagin matriculat a l’escola i així ho desitgin. Aproximadament s’han pogut incorporar 155 infants al menjador que haurien quedat fora altres anys, i això, suposa la incorporació de 25 persones més als menjadors i 12 al dormitori.

D’altra banda, el projecte d’aliances educatives d’excel·lència que es va iniciar el curs passat amb l’Escola Auró i l’Escola d’Art i Disseny, s’incorporarà l’Escola França que farà una aliança amb la Factoria Cultural de Terrassa. En aquest sentit els projectes Rock’in, els patis oberts de Hip-Hop, el Passaport Edunauta i el Pla de Millora d’Oportunitats Educatives s’emmarquen dins d’una esrtatègia d’implantació d’Educació 360 a la ciutat, per oferir més i millors oportunitats educatives.

Pel que fa al concurs d’adjudicació del serveu de menjador, dues empreses licitadores que no van guanyar e concurs van presentar recurs a la decisió de la Junta de Govern d’adjudicar el servi a Fundesplai, és per aquest motiu que l’adjudicació queda aturada i es prorroga l’empresa que dona servei actualment fins que el tribunal resolgui. Ciurana ha lamentat la situació, ja que farà que enguany el servei de menjador, tot i estar garantit, les famílies i els infants no podran gaudir de totes aquestes millores de la nova licitació que han estat fruit de les propostes consensuades de famílies i mestres, en el marc de la Comissió de Menjadors del Consell Escolar Municipal.

Mesures de seguretat:

Enguany les escoles i instituts hauran de mantenir unes mesures de seguretat i higiene semblants a les de l’any passat però amb petites novetats:

  • Els i les alumnes aniran amb mascareta.
  • No s’hauran de confinar aquells grups que ja estiguin vacunats amb la pauta completa.
  • A les zones comunes com els patis, ja es podran compartir entre diferents grups.
  • Si a l’espai exterior hi ha un únic grup de convivència podran anar sense mascareta.
  • Les famílies podran entrar als centres mantenint totes les mesures sanitàries.
  • Les festes escolars es podran fer amb presència de familiars sempre que sigui en espais exteriors, sense aglomeracions i amb distància i mascareta.

A més, l’Ajuntament mantindrà els mateixos talls de carrers propers a les escoles realitzats l’any passat per tal de millorar els accessos dels pares i mares als centres, pacificar el trànsit i evitar aglomeracions i assegurar la distància mínima de seguretat entre les persones.

Inversions en centres escolars:

Com és habitual, durant l’estiu s’han concentrat bona part de les intervencions de manteniment i millora als centres educatius de la ciutat. L’Ajuntament invertirà aquest 2021 un total de 1.145.676€ en el manteniment i millora dels centres educatius públics, dels quals ha destinat 395.262€ i 150.000€ al manteniment i a les inversions ordinàries i també ha disposat d’un superàvit de 300.000€ per dur a terme altres actuacions.

A més el consistori ha rebut una subvenció de la Diputació de Barcelona en el marc del programa sectorial d’Equipaments Reponsables 2030 per realitzar intrvencions als centres en dues línies: inversió per a la digitalització i sostenibilitat dels equipaments educatius i inversió i projectes per a la millora dels usos socials dels espais.

En aquest sentit la regidora ha explicat que aquestes actuacions «van més enllà del manteniment, perquè ja no estem parlant d’arreglar coses que s’espatllen sinó de millorar uns espais com els patis escolars que, en molts casos, els van dissenyar fa molts anys i no sempre encaixen amb les noves corrents pedagògiques. A més, aquestes millores facilitaran l’aprofitament dels patis durant l’actual situació sanitària, que requereix potenciar les activitats a l’aire lliure»

Per acabar, la regidora Teresa Ciurana ha aprofitat per agrair la tasca de tota la comunitat educativa que l’any passat, malgrat les dificultats, «van fer que el curs fos un èxit i va fer cert l’eslògan d’escoles obertes, escoles segures».

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.
Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *