Pels drets socials, en lluita per un #noupaís

Al congrés obrer socialista celebrat a París el 1889 es decidí que l’1 de maig seria el dia de protesta i reclamacions obreres. La reivindicació que s’establí aleshores fou la de tenir una jornada de 8 hores i la vaga era l’instrument que es decidí d’emprar cada 1 de maig per forçar la patronal i els Estats liberals a acceptar-ne la reivindicació.

Cent vint-i-cinc anys després les relacions laborals han evolucionat molt a la major part de països occidentals. A d’altres, però, estan patint una involució sucumbint a ideologies on es fomenta la desigualtat entre classes socials i entre sexes. Un d’aquests països és l’Estat espanyol. Un país on la bretxa salarial és cada vegada més accentuada. On ser dona es paga treballant més i cobrant menys. On ser jove no és sinònim de futur. On la formació és cada vegada més exclusiva per a gent adinerada. On tenir més de cinquanta anys i no tenir feina vol dir fer nosa. Però on s’han trobat amb una bona part de la ciutadania que els ha plantat cara.

Els drets dels treballadors van ser, són i seran fruit del conflicte i del posterior pacte entre patronals i sindicats. Els agents socials han jugat un paper molt important en com concebem avui dia les relacions laborals i ara, a Catalunya, la major part d’aquests agents socials, que durant anys han conviscut amb el conflicte, estan d’acord en una cosa. Ens cal un nou marc on empresaris i treballadors puguem coexistir i aquest marc el podem construir en un  Nou País.

Un Nou País on el dret al treball formi part dels drets fonamentals de les persones.

Un Nou País on existeixi un sòl social que no deixi a ningú fora tingui l’edat que tingui.

Un Nou País on la redistribució de la riquesa sigui un pilar de la seva política econòmica.

Un Nou País on ser dona no estigui castigat laboralment.

Un Nou País on ser jove vulgui dir tenir possibilitats.

Un Nou País on l’accés a l’educació i a la sanitat sigui públic i de qualitat.

El dia 1 de maig de 2014, i aquest any més que mai, tenim molt a dir com a treballadors, com a ciutadans que aspirem a viure en un país lliure, com a catalans.

Ens veiem a la manifestació!


Manifestació a Barcelona:

1 de Maig de 2014. Plaça Urquinaona amb Ronda Sant Pere a les 11:30

 1_demaig_v2

 

Cesc Cabezas

Graduat Social, independentista i d'esquerres. Treballant per una major ocupació i unes condicions laborals dignes.

Latest posts by Cesc Cabezas (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *