Agenda Urbana, acords pel futur

Em deia el Pep Forn com a regidor de turisme un dia que Sabadell té més xemeneies que Terrassa. 

El que passa és que a Terrassa els hi hem sabut treure partit i les xemeneies són no només una part identificativa del nostre skyline, sinó un símbol també d’allò que hem estat, som i serem.

I és que tenim una ciutat que, malgrat haver passat per millors i pitjors moments, sempre ha sabut reinventar-se, sumar gent vinguda d’arreu i fer-se un nou lloc al món. Hi ha hagut moments de grans canvis que ens han costat més i d’altres que ens han costat menys, però el caràcter de la nostra ciutat i la seva gent sempre ha prevalgut, adaptant-se als nous temps, com aquelles fàbriques i xemeneies.

Des de crisis i transformacions de model lentes i profundes, com la desfeta del tèxtil, que van implicar una remuntada més llarga i d’ampli abast. Però Terrassa, a diferència d’altres ciutats industrials, va tirar endavant i es va ressituar amb un nou paper al mapa.

A la crisi sobtada de la COVID, que hem pogut superar amb nota gràcies a la implicació de tothom i, també dir-ho -perquè és important-, gràcies al fet que va arribar en un bon moment per la ciutat, en què l’esperit de canvi i la voluntat de transformació que havíem dibuixat i engegat van permetre abordar àgilment els canvis sobtats i donar-hi resposta. 

Aquí la importància de l’Agenda Urbana que acabem d’aprovar: en moments de grans transformacions de model  saber cap on anem, tenir un horitzó compartit, marca la diferència entre anar endavant i ser capdavanters o quedar-se enrere.

El món tal com el coneixíem, el de l’abundància sense límits, s’ha acabat. El canvi climàtic és una crisi a foc lent, de llarga durada, d’aquelles que es volen negar fins que els termòmetres s’enfilen i no baixen. O, potser més materialista, però molt més aclaridor per alguns, de les que fan pujar els preus dels combustibles per no tornar a baixar.

És una crisi per la qual com a món i com a societat ja anem tard: malauradament, el canvi climàtic ja no té aturador, però tenim la responsabilitat de mitigar-lo, pels nostres fills, per les generacions futures.

Això és l’Agenda Urbana: un full de ruta, un gran pacte de ciutat, sobre totes les coses que sabem que hem de fer per un futur sostenible i una porta oberta a desenvolupar polítiques per superar la realitat que ja vivim i oferir un futur d’oportunitats.

Terrassa som una ciutat emprenedora. Més d’un 80% de la nostra ciutadania està perfectament conscienciada sobre el canvi climàtic i més d’un 50% han canviat els seus hàbits durant el darrer any amb visió al futur que ens espera. Ara, també ens diuen que les administracions i els agents econòmics tenim una responsabilitat a l’hora de promocionar aquesta nova concepció de ciutat.

Amb l’Agenda Urbana ens conjurem totes i tots al voltant d’uns compromisos per fer Terrassa sostenible ambientalment, territorialment, socialment i econòmicament. I per fer-ho alineats amb el país, Europa i el món.

És, en definitiva, el pacte de ciutat que la ciutat necessitava. Perquè més enllà de discrepàncies polítiques i ideològiques (absolutament legítimes) ens comprometem tots cap a un horitzó futur.

Perquè sí, tal com creuen els terrassencs, en moments de grans canvis, les institucions tenim la responsabilitat de liderar, de marcar un camí, un horitzó. El d’una Terrassa millor per a tothom. Una Terrassa que es posi a l’alçada dels reptes del nostre segle.

Desenganyem-nos, la ciutat ha evolucionat quan ningú ha exercit de tap. Ara, hi ha decisions a prendre i totes apunten cap a un mateix camí. Una nova concepció de l’entorn, una nova concepció de l’economia i la tecnologia, canvis d’hàbits i esperit de veure més enllà del problema puntual per construir una ciutat de present i de futur. És la nostra responsabilitat tenir un projecte de ciutat i promoure aquest canvi.

Estem davant un document obert, subjecte si es vol a voluntats i interpretacions respecte a les prioritats a establir, però les línies de futur són clares i ens hi hem de posar d’acord.

Estem davant del primer pacte de ciutat vinculant on ens dotem d’instruments de seguiment i de control de les línies dibuixades i on estem obligats a retre comptes respecte l’acompliment d’objectius.

S’han acabat els temps de girar l’esquena al món i esperar que els problemes es resolguin sols. 

Són els temps de la bona política, la que es compromet i actua. La que no mira cap a una altra banda ni espera que li facin les coses. La que no s’acomoda i pren decisions per avançar. Temps que ens demanen a totes.

Terrassa necessita que avancem més perquè els terrassencs i les terrassenques necessiten que donem resposta i solucions als reptes del segle XXI. Aquesta és la Terrassa del present i del futur.

En definitiva, estem davant d’una gran oportunitat per construir plegats la ciutat que volem.

Ona Martínez

Presidenta del Grup municipal i cap de llista a les eleccions municipals de 2023.
Tinenta d'Alcalde de Projecció de la Ciutat i regidora d'Agenda 2030 i Terrassa City of Film a l'Ajuntament de Terrassa.

Latest posts by Ona Martínez (see all)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *