Cultura als carrers

20151227 Grafton Street Festival musica carrer

No trobeu a faltar música als carrers de Terrassa? Com pot ser que en una ciutat amb tants músics i creadors no escoltem més música a les places? Sóc del parer que la cultura dóna vida i què vertebra la ciutat i hi ha molts espais de Terrassa, dels nostres barris, que es veurien (i es viurien) de forma notablement diferent amb música en directe o espectacles de carrer. Només cal traçar el camí entre el local d’assaig i les places perquè la creativitat terrassenca pugui donar-se a conèixer i la ciutat es revitalitzi a cop de talent. I aquí, l’Ajuntament hi ha de jugar el seu paper posant espai i infraestructura a tota la ciutat per portar-hi la música (i que els artistes en puguin treure també partit). No podem fer bandera de la cultura als barris i només destinar el 0,08% del pressupost municipal ordinari a programar activitats culturals descentralitzades. I una bona manera d’invertir és començant perquè la cultura arribi als carrers.

Ja es podria haver fet feina en aquest sentit.  El mes de maig de 2016 la junta de portaveus de l’Ajuntament de Terrassa aprovava per unanimitat la proposta d’ERC-MES per la promoció de la música en viu a la ciutat de Terrassa. Entre els acords aprovats es plantejava una visió molt àmplia del treball que s’havia de realitzar per promocionar la música a la ciutat, deixant un marge per tal de poder millorar en aquest àmbit. Per exemple, es va acordar crear una taula de treball amb tots els agents implicats des de la formació musical, la creació i l’exhibició per definir el mapa de la música en viu a la ciutat. Una taula on identificar iniciatives a dur a terme, coordinar programacions públiques i privades, etc.

Més de dos anys després, quan es revisa què ha passat amb aquella proposta consensuada, ens trobem que l’equip de govern afirma que està en tràmit i explica la seva feina per la promoció de la música en viu amb un genèric “Incrementar els projectes de programació de música als Barris i a altres espais especialitzats”. El govern ve a dir que no s’ha fet la feina que s’havia de fer però s’ha millorat la música als barris, sense explicar com i què s’ha fet de nou.

Com que no es disposa d’un espai de treball compartit i no es tenen dades oficials, a l’oposició només li queda revisar programacions i parlar amb professionals musicals per veure si realment hi ha hagut una millora perceptible. I no hi és, com a mínim per la part de promoció de la cultura que correspon i obliga al govern municipal.

Les terrassenques i els terrassencs poden gaudir d’una oferta musical correcta  en sales fruit de la iniciativa privada i d’entitats (malgrat les dificultats que això a voltes suposa). Als carrers els concerts arriben amb iniciatives concretes del mateix àmbit i la col·laboració de l’Ajuntament exclusiu en programacions estacionals ja consolidades com el Festival de Jazz o la Festa Major

Als barris, la música arriba a través de programes consolidats també estacionals com són Jazz a prop o Sons clàssics, entre altres, però resta absent d’una programació regular repartida durant tot l’any i, sobretot, d’una programació de música i espectacles al carrer que acosti la cultura a la ciutadania portant-la fins als seus carrers i places.

Es fa difícil d’entendre que amb el potencial creatiu de la nostra ciutat, amb un Conservatori, diverses escoles privades de música, espais d’assaigs musical com Bucs Baumann, corals, entitats culturals enfocades exclusivament o parcialment a la música… aquesta música no traspassi molts cops les fronteres d’un públic regular i acostumat al consum cultural per arribar a més gent. Un factor que pot atribuir-se a la necessitat d’explorar nous espais tancats per la programació cultural, però també planteja la necessitat d’explorar nous camins per a la difusió i promoció de la música i la creativitat dels mateixos terrassencs i terrassenques.

A l’espera que el govern municipal acompleixi amb les propostes i acords aprovats i es constitueixi una taula de treball on abordar la promoció musical de forma integral a la ciutat, és bo plantejar nous acords, concrets i directes, per tal de poder portar la música a tota la ciutat de forma efectiva. I una la bona manera per fer-ho és oferir als creadors i intèrprets musicals terrassencs espais lliures i habilitats a tota la ciutat on poder donar-se a conèixer, alhora que ajuden a dinamitzar amb la seva música la vida als barris. Espais, d’altra banda, que poden obrir-se també a altres espectacles de carrer. Aquest mes de juliol ho proposarem al Ple. A veure si aquesta vegada tenim més sort i el govern municipal no atura la cultura.

Pep Forn

Regidor del Grup Municipal ERC-MES a l'Ajuntament de Terrassa. Responsable de l'Àrea de Cultura, Innovació i Projecció de la ciutat.

Latest posts by Pep Forn (see all)

One thought on “Cultura als carrers

  1. Pep Vivó Boada

    Genial proposta i magnífica idea, Pep, tant de bo es pugui dur a terme. Amb els centenars de músics que hi ha a Terrassa, n’hauria per arribar a tots els barris i tots els racons de la ciutat. A veure si ho aconseguim.
    Moltes gràcies per la iniciativa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *